Orthomoleculaire voedingsgeneeskunde is al eeuwen oud.
Hypocrates zei het al: ”Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding”. Ook Florence Nightingale wijdde in haar boek “Notes on nursing” twee volledige hoofdstukken aan eten en drinken. Vooral de observatie hoe de patiënt het voedsel verdraagt en verwerkt is van belang om het herstel te bevorderen. Het zelfhelend vermogen wordt gestimuleerd door de juiste nutriënten voor die patiënt. Voeding is opgeslagen zonne-energie, waarmee de accu wordt opgeladen. De darmen zijn in staat om de opgeslagen zonne-energie uit het voedsel te halen en de accu te laden. Door de toename van allerlei technische mogelijkheden en medicijnen zijn de voedingsinterventies naar de achtergrond geschoven. Maar ook de voeding zelf wordt gedegenereerd door allerlei bewerkingen. Eten lijkt in die zin geen prominente rol meer te spelen in de zorg om gezond te blijven. Toch is goede voeding een van de vijf belangrijkste pijlers van de gezondheid, naast bewegen en een gezonde leefomgeving, gedachten, relaties en spiritueel (ziel). In een woord leefstijl genoemd. Zie ook: www.mbog.nl